Mihai Viteazul si tabara de lupta din Dobrota, Cosarele si Priseaca

Dupămihai1 înfrângerea survenită la Mirăslău în data de 18 septembrie 1600 unde are pierderi de peste 5000 de suflete,  Mihai Viteazul  ajunge în sitaţia neplăcută de a fi prins între  armata  Imperială condusă de Gheorghe Basta( aliată cu nobilii maghiari conduşi de Ştefan Csâke) şi cea polonă a lui Zamoyski.

  Neavând de ales  face compromisul (după negocieri dramatice) să depună jurământ de crediţă alături de “boierii, cu ţăra şi împreună cu toată oastea, după legământul de odinioară, maiestăţii sale împăratului<înpăratului Rudolf> ”[1] .
Având asigurarea din partea armatei Imperiale că nu o să intervină, porneşte sprea Ţara Românească unde urma  “să fac luptă cu leşii şi moldovenii şi tătarii cu turcii”[2] .
El se găseşte la gura Teleajănului la data de  6 octombrie 1600,  poposeşte scurt timp lângă Vama Buzăului  iar pe 9 octombrie 1600  ajunge pe valea Cricovului intrând prin Lapoş.
Un detaşament militar, plasat înaintea grosului de armată, condus de Baba Novac, îi hăitueşte continuu pe poloni  între văile Sărăţii  şi Bucovelului. Bătălia hotărâtoare între Mihai “filum Petraşco” şi Jan Zamoyski se dă pe lângă pârâul Bucovel la data de 20 octombrie 1600.
paianjen
Înintea acestei bătălii, în data de 17 octombrie,  Mihai îşi asează tabăra la conflueţa dintre râurile Lopanta şi novac 1Cricovul-Sărat, punct care se găseşte în satul numit astăzi Coşărele, comuna Gornet-Cricov. Cunoscând tactica pe care o avea Mihai , considermă că, nici nu putea găsii un loc mai bun deoarece era o zonă semi-mlăştinoasă , mărginită în partea stângă, conform curgerii râului, de pădurile dinspe Preseaca, Gura-Văii, Valea-Seacă şi Dobrota.
Dacă acea zonă erau locuită nu putem şti cu certitidine, ceea ce ştim însă  este că populaţia satului Dobrota se găsea aşezată mult mai sus faţă cum este aşezată  în zilele noastre, în zona “Chilii” măginite de pădure.
Revenind la detaşamentul de armată condus de Baba-Novac  avem informaţii că  nu era aşezat pe malul râului Cricov ci pe “munţii înalţii”. Fireşte aici nu poate fi vorba de nici un munte ci de dealurile  înlate şi înpădurite ale Udeştiului, Văii-Boului, Presecii  şi Dobrotei.
paianjen
Un alt aspect la care trebuie reflectat este legat de punctual de unde porneşte hărţuirea armatei leseşti.  Locul se numeşte Sărata iar toţi cronicarii au făcut confizia cu localitatea Sărata din judeţul Buzău.
De ce este greşit?
Această localitate se gaşte la o distanţă  foarte mare (30-40 de km în linie dreaptă) de locul unde Mihai îşi aşezase tabăra şi chiar de punctul de intrare spre valea Cricovului, adică Lapoş(distanţa între Lapoş  şi locul taberie, în linie dreaptă este de aproximativ 10 km) .
Care este zona de unde porneşte hărţuirea?
Cunoaştem că la aproximativ 200 de metri de unirea râurilor Cricovul-Sărat şi  Lopanta,  în Cricovul se varsă pâriaşul numit Sărăţica(pârâu ce izovrăşte mai sus de satul Dobrota, îl străbate în întregime , iar până la vărsate mai strâbare Valea-seacă şi Gura- văii, în total aproximativ 3 km).
Panoramă asupra satului Dobrota. Pe misloc se poate observa valea pe unde curge Sărătica ,marginită de dealuri iar la orizont la aproximativ 3 km distantă este punctul unde şi-a aseşat Mihai Viteazul tabăra.
Panoramă asupra satului Dobrota. Pe mişloc se poate observa valea pe unde curge Sărătica ,marginită de dealuri iar la orizont la aproximativ 3 km distanţă este punctul unde şi-a aseşat tabăra Mihai Viteazul.
 
Un alt argument al faptului că Sărăţica(diminutiv de la Sărata) este locul de pornire este dat de configuraţia reliefului din zonă. Albia pârâului Sărăţica (care este una foarte îngurtă) este mărgineita de delauri foarte abrupte şi înpădurite.
 Avantajul unui asemnea loc este că poate fi un punct de observare foarte bun. Deasemena armata  polonă care se  aflat în vale îi era  imposibil să ţină piept fapt care nu putea duce decât la retragere, lucru care s-a şi intâmplat, retrăgându-se în jos pe Sărătica, apoi pe Cricov în avale până în zona Bucovului.
________
[1] Constantin Rezachevici, Cronologia critică a Domnilor din Ţara Românească ṣi Moldova, 1384-1881, Editura Enciclopedica Bucreṣti, 2001 pag. 328.
[2] Ibidem 1
_______
Pentru conformitate,
Ist. Cristian Moşneanu
batalie

Comments & Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>